Biografie

De musici
Het Rembrandt Frerichs Trio is al 12 jaar actief op de concertpodia van Nederland, Europa en het Midden Oosten. Rembrandt Frerichs heeft zich de laatste jaren stevig gepositioneerd als innovatief pianist en componist in de top van de Nederlandse jazz. Naast Frerichs wordt het trio gevormd door gerenommeerd bassist, Boy Edgar-prijswinnaar en componist Tony Overwater en slagwerkvernieuwer en componist Vinsent Planjer.
Het trio stond meerdere malen op het North Sea Jazz festival en waren als artist in residence verbonden aan de Stadsgehoorzaal Leiden en TivoliVredenburg.
De inspiratie voor de muziek van het trio rust op drie belangrijke pijlers: jazz, klassieke muziek en muziek uit het Midden-Oosten. Door de bouwstenen uit deze tradities opnieuw te ordenen creëren ze hun composities en improvisaties.
De muziek van het Rembrandt Frerichs Trio wordt omschreven als zeer filmisch en getuigend van een grote klankverbeelding het letterlijk ‘verklanken’ van beelden en concepten uit de schilderkunst ligt dan ook min of meer verankerd in de aard van hun werk.

De instrumenten
Het trio speelt deze museum concerten in hun Contemporary Fortepiano bezetting, die bestaat uit grotendeels historische instrumenten: de fortepiano (Mozart’s piano), de Violone (de voorloper van de huidige contrabas) en een uniek samengestelde verzameling slagwerkinstrumenten uit verschillende periodes en culturen. De historische instrumenten worden eigenlijk nooit buiten de historische uitvoeringspraktijk in de klassieke concertzalen gebruikt en het is dus een spannend gegeven om deze instrumenten in een moderne context in te zetten.
De muziek zal, waar de ruimte het toelaat, zo veel mogelijk akoestisch en onversterkt ten gehore worden gebracht. De fortepiano is relatief mobiel, waardoor spelen op verschillende locaties in het museum praktisch mogelijk is.
Leden
Rembrandt Frerichs - piano, forte piano
Tony Overwater - contrabas, violone
Vinsent Planjer - drums, whisper kit